Elassys Consulting

Get macromedia Flash Player »TechnológiaSzimuláció

Szimuláció | Definíció

 

A szimuláció egy valós dolog, állapot, folyamat leképezése. A szimuláció, mint tevékenység egy bizonyos fizikai vagy absztrakt rendszer fő jellemzőinek vagy viselkedésének, működésének ábrázolása.

 

 

Digitális szimuláció

 

A digitális szimuláció [szimuláció] egy mód arra, hogy egy valós szituációt modellezzünk a számítógépen, tanulmányozás, vizsgálat céljából. A rendszer jellemzőinek változtatásával képet alakíthatunk ki a működésről.

 

 

Alkalmazás

 

A szimuláció manapság egyik fontos eszköze a rendszerek tervezésének, szervezésének és üzemeltetésének.

 

Hagyományosan a rendszerek formális leírására matematikai modelleket alkalmaztak, amelyek analitikus megoldásokat kerestek a problémákra. A szimulációt a matematikai modellekkel együttesen, vagy azokat helyettesítve alkalmazzák. A szimuláció olyan esetekben is képes választ adni, amikor egy rendszer leírása a matematikai módszerekkel túl bonyolult vagy lehetetlen lenne.

 

 

Szimulációs szakértői szoftverek

 

Az Elassys technológia alapját diszkrét eseményvezérelt szimulációs modellek építésére kifejlesztett szoftver rendszerek képezik:

 

az infokommunikációs rendszerek vizsgálatához kifejlesztett ImiNet szakértői szoftver és a

a szervezeti-folyamatok vizsgálatához létrehozott ImiFlow szakértői szoftver.

 

A ImiNet és az ImiFlow egyaránt rendelkezik interfészekkel a szokásos office környezetben előforduló rendszerekhez. Például lehetséges MS Visioban létrehozott modelleket ImiFlow környezetben müködtetni.

 

Az Elassys nagyszámú olyan általános modellt dolgozott ki, amelyek az új testre-szabott modellek építésekor felhasználhatók.

 

 

Szimulációs szakértői módszerek

 

A szimulációs módszer a komplex rendszerek - ilyenek a nagy infokommunikációs rendszerek és szervezeti folyamat-rendszerek is- dinamikus tulajdonságainak vizsgálatára alkalmas - néha egyedüli - módszer.

 

Az Elassys a klasszikus 4 lépéses szimulációs módszer -Előkészítés-Szimuláció-Kiértékelés-Implementáció - mindegyik fázisához hatékony eszközkészletet dolgozott ki, és jelentős tapasztalatokkal a rendelkezik az egyes fázisokban keletkező eredmények effektív felhasználásában.

 

A folyamatrendszerek elemzéséhez az Elassys saját módszer csomagot használ, ami hatékonyságát már a gyakorlatban bizonyította.

 

 

Különleges módszerek

 

Az Elassys nagy figyelmet fordít a szimuláció használatát elősegítő nagysebességű módszerek kidolgozására. Ilyenek:

 

Az infokommunikációs rendszerek gyors kiértékeléséhez használható TFA (Traffic-Flow Analysis) módszer és a

Folyamat-rendszerek gyors elemzésre alkalmas EFA (Entity Flow-Phase Analysis) módszer.

 

A TFA és az EFA fontos elemei az Elassys szakértői szoftvereinek.